Відкрити головне меню

unimarc.org.ua β

Зміни

Auth / Маркер запису

1533 байти додано, 13:54, 19 грудня 2022
Елементи даних фіксованої довжини
Маркер запису являє собою набір елементів даних фіксованої довжини, які ідентифікуються позицією всередині маркера. Він має фіксовану довжину у 24 символи. Позиції символів нумеруються від 0 до 23.
Позиції символів 10, 11, 20-23 містять спеціальні, фіксовані на даний момент значення і можуть програмно генеруватися компʼютером. Позиції символів 0-4 та 12-16 містять числові дані, що вказують кількість символів у певних областях. Значення для позицій символів 5, 6-9, 17-19 можуть бути переведені з даних вихідного запису за допомогою програми перетворення або надаватися вручну, якщо комунікативний формат використовується як вихідний формат.
Таблиця елементів даних фіксованої довжини:
:(1) '''Довжина запису''' (позиції символів 0-4):
Довжина запису – кількість символів в запису, включаючи маркер запису, довідник, поля змінної довжини, роздільник запису. Виражається десятковим числом з п’яти цифр, які при необхідності вирівнюються вправо початковими нулями (не 546, а 00546). Визначається автоматично, коли запис цілком сформовано для обміну.
:(2) '''Статус запису''' (позиція символу 5):
Використовуються наступні коди, що визначають статус обробки запису.
* '''n''' ­ новий запис
Запис, підготовлений для використання в бібліографуючій установі-створювачі запису або для обміну.
* '''d''' ­ ­— вилучений запис
Запис, який бере участь в обміні для зазначення, що інший запис (авторитетний/нормативний, посилальній або довідковий запис), котрий має відповідний контрольний номер, не дійсний. Для авторитетного/нормативного запису це значить наступне: запис вилучений із файлу у зв’язку з тим, що заголовок записаний у полі блоку [[auth/2XX|2--]], вирішено у подальшому не використовувати – замість нього вирішено використовувати інший заголовок (заголовки), новий або вже існуючий в системі, для котрого існував або створюється окремий авторитетний/нормативний запис. Заголовок вилученого запису може включатися у поля блоку [[auth/4XX|4--]] до запису (записів) для заголовку (заголовків), які вирішено використовувати замість вилученого. Запис може містити тільки маркер, довідник і поле [[auth/001|001]] (контрольний номер запису) або може містити усі поля запису. У всякому випадку поле [[auth/835|835 „Інформація про вилучений заголовок“]] може використовуватися для пояснення причини вилучення запису.
* '''c''' ­ відкоректований —­ відкорегований запис
Запис, який бере участь в обміні для зазначення, що даний запис має замінити інший, який має відповідний контрольний номер. Запис вводить додатково та (або) заміняє, та (або) вилучає деякі елементи даних у раніше введеному записі. При цьому маються на увазі будь які виправлення - будь-яка редакція будь-якого поля запису (відповідно змінюється ідентифікатор версії в полі [[auth/005|005]]). Виправлення можуть бути пов’язані або не пов’язані із зміною рівня кодування з часткового на повний запис.
** '''z''' = довідковий запис
* (б) Не визначено (позиції символів 7-98). Три Два пробіли (###). * (в) Тип обʼєкта опису (позиція символу 9) Код вказує тип об'єкта опису, що ідентифікується в полі 2-. ** a = ім'я особи** b = найменування організації** c = географічна назва** d = торгова марка** e = родове ім'я** f = назва** g = типова назва** h = ім'я/назва** i = ім'я / типова назва** j = найменування теми** k = місце та дата публікації, походження, виконання** l = форма, жанр, фізичні характеристики** m = персонаж
:(4) '''Довжина індикатора''' (позиція символу 10):