Відкрити головне меню

unimarc.org.ua β

Зміни

Визначення поля
==Визначення поля==
Поле містить інформацію, необхідну для встановлення місцезнаходження електронного ресурсу. Поле може використовуватися в авторитетного запису для того, щоб надати додаткову інформацію, доступну в електронному вигляді, про об'єкт опису, на який створена запис. Інформація визначає електронну адресу ресурсу або електронну адресу, за якою ресурс може бути доступний. Поле також містить інформацію про тип доступу до електронного ресурсу, що визначається першим індикатором. Це поле може використовуватися для генерації приміток, що відносяться до режиму доступу.
 
наявність
 
Факультативне.
Повторюється, коли відрізняються елементи даних про розміщення ($ a, $ b, $ d), тип електронного формату, або коли може бути використано кілька типів доступу. Також повторюється щоразу, коли змінюється електронне ім'я файлу (підполі $ f), крім випадку, коли єдиний за змістом документ розділяється на частини для онлайнового зберігання або пошуку.
 
індикатори
 
Індикатор 1: Тип доступу
 
    # - Інформація відсутня
    0 - Електронна пошта (Email)
    1 - FTP
    2 - Віддалений доступ (Telnet)
    3 - Комутований канал (Dial-up)
    4 - HTTP
    7 - Тип, визначений у підпіллі $ y
 
Індикатор 2: пробіл (не визначено)
 
підполя
$ A Ім'я хоста (Host name)
Повторюється.
$ B Цифровий код доступу (Access number)
 
Цифровий код доступу, пов'язаний з хостом. Подполе містить цифровий IP адреса, якщо елемент є ресурсом Інтернет, або телефонний номер, якщо доступ надається по телефонних каналах. Ці дані можуть часто змінюватися, і найімовірніше генеруються системою, а не зберігаються постійно. Телефонний номер записується в такий спосіб: [код країни] - [код міста] - [телефонний номер]. Приклад: 49-69-15251140 (номер у Франкфурті, Німеччина); 1-202-7076237 (U.S., Вашингтон, D.C.). Якщо треба використовувати додатковий номер, його додають після номера, випереджаючи символом "x". Приклад: 1-703-3589800x515 (телефонний номер з додатковим 515). Повторюється, якщо вся інша інформація в поле залишається прийнятною.
$ З Про стиснення (Compression information)
Повторюється.
$ D Шлях (Path)
Повторюється.
$ E Дата і час останнього доступу (Date and Hour of Consultation and Access)
 
Дата і час (в форматі ГГГГММДДЧЧММ), в яке останній раз був отриманий доступ до електронного документа.
Чи не повторюється.
$ F Електронне ім'я (Electronic name)
 
Подполе містить електронне ім'я файлу, що знаходиться в директорії / піддиректорії, зазначеної в підполі $ d, на сервері, визначеному в $ a. Подполе $ f може повторюватися, якщо логічно єдиний файл розділений на частини і зберігається під різними іменами. У цьому випадку окремі частини повинні складати єдину бібліографічну одиницю. У всіх інших випадках, коли файл можна отримати з використанням різних імен, запис містить кілька входжень поля 856, кожне зі своїм електронним ім'ям у підполі $ f. В іменах файлів можуть, при необхідності, застосовуватися шаблони ( "*" або "?") З поясненням в підполі $ z про те, як файли називаються. ЗАУВАЖЕННЯ: В деяких системах імена файлів можуть розрізняти рядкове і прописне написання.
Це підполе може також містити ім'я електронної публікації або конференції.
Повторюється.
 
$ G Універсальне ім'я ресурсу (Uniform resource name)
 
Подполе містить URN, що забезпечує незалежну універсальну ідентифікацію місцеположення ресурсу.
Повторюється.
$ H Виконавець запиту (Processor of request)
 
Подполе містить ім'я користувача або виконавця запиту; зазвичай - це дані, що передують знаку "@" в адресі хоста.
Чи не повторюється.
$ I Команда (Instruction)
 
Подполе містить інструкції або команди, необхідні віддаленому хосту для виконання запиту.
Повторюється.
$ J Швидкість передачі даних (bits per second)
 
Подполе містить мінімальну і максимальну швидкість передачі даних (біт в секунду) при з'єднанні з хостом. Синтаксис підполя для запису швидкості передачі даних (BPS) наступний: [мінімальна швидкість BPS] - [максимальна швидкість BPS].
Якщо дається лише мінімальна швидкість: [мінімальна швидкість] -. Якщо дається тільки максимальна швидкість: - [максимальна швидкість].
Чи не повторюється.
$ K Пароль (Password)
 
Використовується для зберігання паролів загального використання і не повинно застосовуватися для зберігання паролів вимагають секретності.
Чи не повторюється.
$ L Ім'я користувача (logon / login)
 
Подполе використовується для зберігання імен користувачів загального використання і не повинно застосовуватися для зберігання імен, що вимагають секретності.
Чи не повторюється.
$ M Координати для отримання допомоги по доступу (Contact for access assistance)
Повторюється.
$ N Назва місцезнаходження сервера, визначеного в підполі $ a (Name of location of host in subfield $ a)
 
Подполе містить загальноприйнята назва місця розташування сервера, визначеного в підполі $ a, включаючи фізичне (географічне) місцерозташування.
Чи не повторюється.
$ O Операційна система (Operating system)
 
Подполе містить дані про операційну систему, під якою працює сервер, який визначається в підполі $ a.
Чи не повторюється.
$ P Порт (Port)
 
Подполе містить частину адреси, що визначає процес або службу на сервері.
Чи не повторюється.
 
$ Q Тип електронного формату (Electronic Format Type)
 
Подполе містить вказівку на тип електронного формату, який визначає яким чином дані були передані через мережу. Зазвичай текстовий файл передається як символьні дані, обмежені набором символів ASCII (тобто основні латинські букви, цифри 0 - 9, кілька спеціальних символів і більшість знаків пунктуації). Текстові файли, що містять символи, які не є частиною ASCII, або нетекстові файли (комп'ютерні програми, файли з зображеннями) повинні передаватися в іншому режимі (зазвичай в довічним). Тип електронного формату може бути взятий зі списків, таких як зареєстровані типи Internet Media (MIME типи).
Чи не повторюється.
$ R Установки (Settings)
 
Подполе містить установки, що застосовуються при передачі даних. У установки включають: Число бітів даних (число бітів в символі) Кількість стоп бітів (число бітів, використовуваних для позначення кінця байта) Парність (використовуваний варіант перевірки на парність) Застосовується наступний синтаксис:
[Парність] - [Число бітів даних] - [Кількість стоп бітів]
Якщо задана тільки парність, то установки для всіх інших елементів і пов'язані з ним дефіси опускаються (наприклад, [Парність]). Якщо один з двох, що залишилися елементів присутній, дефіси для пропущеного елемента стоять на відповідних місцях (тобто [Парність] - - [Кількість стоп бітів] або [Парність] - [Число бітів даних] -). Значення для парності: O (непарні) E (парні) N (немає перевірки) S (пробіл) M (позначка).
Чи не повторюється.
$ S Розмір файлу (File size)
 
Подполе містить розмір файлу, заданого в підполі $ f. Зазвичай розмір виражається в 8-бітних байтах. Повторюється, якщо повторюється ім'я файлу, слідуючи при цьому відразу за підполем $ f, до якого воно відноситься. Ця інформація не дається для журналів, оскільки поле 856 відноситься до журналу в цілому, а не до окремих випусків.
Повторюється.
$ T Емуляція терміналу (Terminal emulation)
 
Подполе містить відомості про підтримувані версії емуляції терміналу. Подполе зазвичай використовується для віддаленого доступу (при цьому перший індикатор містить значення 2 (віддалений доступ (telnet)).
Повторюється.
$ U Універсальний ідентифікатор ресурсу (Uniform Resource Locator)
 
Подполе містить URL, який представляє собою дані для електронного доступу в стандартному синтаксисі. Ці дані можуть використовуватися для автоматичного доступу до електронного документа через один з протоколів мережі INTERNET. Структура поля 856 дозволяє зібрати URL з інших підполів. Подполе $ u може використовуватися замість цих окремих підполів або поряд з ними.
Чи не повторюється.
$ V Годинники доступу за даним типом (Hours access method available)
 
Подполе містить вказівку на годинник, в які можливий доступ до документа на електронну адресу, зазначену в даному полі.
Повторюється.
$ W Контрольний номер запису (Record control number)
Повторюється.
$ X непублікуемие примітка (Nonpublic note)
Повторюється.
$ Y Тип доступу (Access method)
 
Подполе вказує на тип доступу, в тих випадках, коли перший індикатор дорівнює 7 (тип визначений в підполі $ y). Це підполе може вказувати на тип доступу, відмінний від основних протоколів TCP / IP, на які вказує перший індикатор. Дані цього підполя відповідають схемі доступу, яка визначається в URL (RFC 1738), продукт Uniform Resource Identifiers Working Group of the IETF. Internet Assigned Numbers Authority (IANA) реєструє схеми URL і визначає синтаксис і правила використання нових схем. Чи не повторюється.
Чи не повторюється.
$ Z інформації, що публікується примітка (Public note)
Повторюється.
 
Примітки про зміст поля
 
Інформація, що міститься в полі, повинна бути достатньою для того, щоб забезпечити передачу файлу, підписку на електронний журнал, підключення до електронного ресурсу. У деяких випадках записуються лише унікальні елементи даних, які дозволяють користувачеві отримати доступ до таблиці адрес на віддалений хост, що містить іншу інформацію, необхідну для отримання доступу до документа.
 
приклади
 
Приклад 1.
 
200 #1$aRussell$bBertrand$f1872-1970
856 4#$uhttp://plato.stanford.edu/entries/russell/russell.jpeg
 
Электронный ресурс доступен на http.
 
Приклад 2.
 
240 ##$1200#0$aLeonardo$cda Vinci$f1452-1519$1230##$aMona Lisa
856 4#$ahttp://sunsite.unc.edu/wm/paint/auth/vinci/joconde/
856 4#$ahttp://sunsite.unc.edu/wm/paint/auth/vinci/joconde/jpg
 
Представлено два электронных ресурса: описание и изображение
 
Приклад 3.
 
210 02$aLibrary of Congress$bCopyright Office
856 4#$ahttp://lcweb.loc.gov/copyright
 
Приклад 4.
 
210 12$aInternational Conference on the Principles and Future Development of AACR2
856 4#$ahttp://www.nlc-bnc.ca/jsc/
 
Приклад 5.
 
250 ##$aPresidents' spouses$yUnited States
856 4#$ahttp://www.firstladies.org
== Див. також ==