Відкрити головне меню

unimarc.org.ua β

Зміни

ДСТУ 8302:2015

39 байтів додано, 10:11, 28 березня 2023
4. Загальні положення
=4. Загальні положення=
'''4.1 ''' Бібліографічне посилання призначено для ідентифікування, загальної характеристики та по­шуку документа, що є об’єктом бібліографічного посилання (далі — об’єкт посилання).
'''4.2 ''' Об’єктами посилання можуть бути всі види опублікованих чи неопублікованих документів абоїхні складники на будь-яких носіях інформації (зокрема в телекомунікаційних мережах).
'''4.3 ''' Види бібліографічних посилань, правила та особливості їхнього складання й подання в доку­менті доку­менті наведено в розділах 5— 85—8.
'''4.4 ''' Елементи бібліограф ічного бібліографічного запису (заголовок і бібліограф ічний бібліографічний опис) та знаки пунктуаціїв бібліографічному посиланні, незалежно від його призначення та виду, подають згідно з ДСТУ ГОСТ 7.80і ДСТУ ГОСТ 7.1 з урахуванням таких особливостей::— у заголовку бібліографічного запису подають відомості про одного, двох чи трьох авторів, прицьому імена цих авторів у бібліографічному описі у відомостях про відповідальність (за навскісною рис­коюрис­кою) не повторюють;:— за потреби у заголовку бібліограф ічного бібліографічного запису позатекстового посилання можна зазначатибільше ніж три імені авторів;:— замість знака «крапка й тире» («. — »), який розділяє зони бібліографічного опису, в бібліографіч­ному бібліографіч­ному посиланні рекомендовано застосовувати знак «крапка» (при цьому в межах одного документа за­стосування за­стосування в бібліографічних посиланнях розділових знаків уніфіковують);:— відомості, запозичені не з титульної сторінки документа, дозволено не брати у квадратні дужки;:— після назви дозволено не зазначати загального позначення матеріалу («Текст», «Електроннийресурс», «Карти», «Ноти» тощо — перелік згідно з ДСТУ ГОСТ 7.1);:— у складі вихідних даних дозволено не подавати найменування (ім’я) видавця;:— у складі відомостей про фізичну характеристику документа можна зазначати або його загаль­ний загаль­ний обсяг (наприклад: 285 с.), або номер сторінки, на якій подано об’єкт посилання (наприклад: С. 19);:— дозволено не наводити відомостей про серію та Міжнародний стандартний номер (ISBN, ISMN,ISSN).
'''4.5 ''' В усіх елементах бібліограф ічного бібліографічного опису (за винятком основної назви документа й відомос­тей, що належать до назви та містять одне слово) дозволено скорочувати окремі слова та словоспо­лучення згідно з ДСТУ 3582, ДСТУ 6095, ДСТУ 7093, ГОСТ 7.12.
'''4.6 ''' Якщо текст цитовано не за першоджерелом, то на початку підрядкового бібліографічного по­силання наводять пояснювальні слова: «Наведено за:», «Цит. за:» («Цитовано за») і зазначають дже­рело, з якого запозичено текст.
Приклад
П ідрядкове Підрядкове посилання
*Цит. за: Грушевський М. С. Історія України — Руси. Київ, 1995. Т 2. С. 72.
'''4.7 ''' Підрядкові та позатекстові бібліографічні посилання пов’язують із текстом документа за до­помогою знаків виноски: арабських цифр, літер, астериска (зірочки).
4.8 Відомості про згадуваний документ, опублікований іншою мовою, у бібліографічних посилан­нях наводять мовою оригіналу.