Відкрити головне меню

unimarc.org.ua β

Зміни

ДСТУ 8302:2015

44 байти додано, 10:55, 28 березня 2023
7. Особливості складання бібліографічного посилання на електронний ресурс
=7. Особливості складання бібліографічного посилання на електронний ресурс=
'''7.1 ''' Залежно від режиму доступу електронні ресурси поділяють на електронні ресурси локально­го та віддаленого доступу.
'''7.2 ''' За видом інформації, призначеної для сприйняття, розрізняють такі електронні ресурси: елект­ронні дані, електронні програми, електронні дані та програми.
'''7.3 ''' Джерелами інформації для складання бібліографічного посилання на електронний ресурс єтитульний екран, основне меню, програма, головна сторінка сайту чи порталу, що містять відомостіпро автора, назву, відповідальність, перевидання (версію), місце та рік видання. Основним джереломінформації є титульний екран. За потреби використовують й інші джерела інформації: етикетку на фізич­ному фізич­ному носієві електронного ресурсу, технічну та іншу супровідну документацію до нього або контей­нерконтей­нер, коробку, конверт тощо (згідно з ДСТУ 7157).
'''7.4 ''' Бібліографічне посилання складають як на електронні ресурси загалом (електронні докумен­тидокумен­ти, бази даних, портали чи сайти, веб-сторінки, форуми тощо), так і на їхні складники (розділи та час­тини електронних документів, порталів чи сайтів; публікації в електронних серіальних документах, по­відомлення по­відомлення на форумах тощо) згідно з загальними правилами (відповідно до розділів 4— 6) та з ура­хуванням ура­хуванням зазначених далі особливостей.
'''7.4.1 ''' Якщо є зміни в змісті електронного ресурсу — доповнено зміст або вилучено з нього певнуінформацію, модифіковано мову програмування або операційної системи тощо, у бібліографічному по­силанні по­силанні наводять ці відомості, що крім слова «видання» (наприклад, «2-ге вид., доповнене»), можутьмістити слова «версія» (наприклад, «Версія 3.1»), «рівень» (наприклад, «Тренувальний рівень»), «мо­дифікація» «мо­дифікація» (наприклад, «Третя модифікація»).
7.4.2 У бібліографічному посиланні після відомостей про відповідальність дозволено не подава­ти подава­ти відомості про вид електронних даних чи програм, наприклад: електронні текстові дані (скорочено —електрон. текст. дані), електронні графічні дані (електрон. граф. дані), електронний журнал (електрон. журн.), електронні картографічні дані (електрон. картогр. дані), електронна пошукова програма (елект­рон. пошук. прогр.) тощо.
7.4.3 У бібліографічному посиланні на електронний ресурс локального доступу після вихідних данихподають відомості про кількість ф ізичних фізичних одиниць (арабськими цифрами) та вид носія інф ормаціїінформації (наприклад, електронний оптичний диск). У дужках можна подавати відомості про вид оптичного диска(CD-R, CD-RW, DVD-R тощо).
:''Приклад''П ідрядкове ::'''Підрядкове посилання'''::<sup>11 </sup> Кожухівський А. Д. Імітаційне моделювання систем масового обслуговування [Електроннийресурс]: практикум/Черкас. держ. технол. ун-т. Електрон. текст, дані. Черкаси , 2009. 1 елект­ронелект­рон. опт. диск (CD-R).
'''7.4.4''' У примітці до бібліографічного посилання на електронний ресурс подають відомості, необхідній достатні для пошуку та характеристики технічних специфікацій цього електронного ресурсу, в такій послідовності:
:— дата звернення до документа.
'''7.4.4.1''' Відомості про доступ до електронного ресурсу подають у бібліографічних посиланнях надокументи з комп’ютерних мереж, а також із повнотекстових баз даних, доступ до яких здійснюють надоговірній основі або за передплатою (наприклад, «ЛІГА- ЗАКОН», «Атлас Аналітика», «Нормативні актиУкраїни» тощо).
:''Приклад''