Відкрити головне меню

unimarc.org.ua β

Зміни

ДСТУ 8302:2015

374 байти додано, 11:31, 28 березня 2023
5.4 Позатекстове бібліографічне посилання
==5.4 Позатекстове бібліографічне посилання==
'''5.4.1 ''' Позатекстове бібліографічне посилання використовують переважно у наукових виданнях у разібагаторазових посилань на одні й ті самі документи задля уникнення повторного подання однакових бібліо­графічних записів або через їхню велику кількість, або за браком місця для підрядкових посилань.
'''5.4.1.1 ''' Позатекстові бібліографічні посилання нумерують у межах усього документа або в межах
окремих глав, розділів, частин тощо, застосовуючи наскрізне нумерування (арабськими цифрами).
'''5.4.1.2 ''' Позатекстові бібліографічні посилання наводять як перелік бібліографічних записів і роз­міщують наприкінці основного тексту (або після заключної статті, післямови, коментарів — за їх наяв­ності) документа або його складника (зазначаючи, наприклад, «Список бібліографічних посилань»).
'''5.4.2 ''' Сукупність позатекстових бібліографічних посилань, оформлених як перелік бібліографічних
записів, не можна вважати бібліографічним списком (списком використаної літератури) чи покажчиком,
що мають самостійне значення як бібліографічні посібники.
 
Проте текст документа можна пов’язувати знаками виноски з бібліографічним списком використа­ної літератури.
'''5.4.3 ''' У позатекстовому бібліографічному посиланні повторюють бібліографічні відомості про об’єкт
посилання, який згадано в тексті документа.
Приклад
У тексті:
«... про що зазначено у Законі України «Про видавничу справу»4».
У позатекстовому посиланні:
4. Про видавничу справу: Закон України за станом на 20 берез. 2004 р./Верховна Рада Украї­
ни. Київ: Парлам. вид-во, 2004. 17, [3] с. (Закони України).
:''Приклад''::'''У тексті:''':::«... про що зазначено у Законі України «Про видавничу справу»4».::'''У позатекстовому посиланні'''::::<sup>4</sup>. Про видавничу справу: Закон України за станом на 20 берез. 2004 р./Верховна Рада Украї­ни. Київ: Парлам. вид-во, 2004. 17, [3] с. (Закони України). '''5.4.4 ''' Позатекстове бібліографічне посилання може містити такі елементи::— заголовок бібліографічного запису (ім’я автора);:— основну назву документа;:— відомості, що належать до назви (пояснюють і доповнюють її);:— відомості про відповідальність (містять інформацію про осіб і/або організації, які брали участьу створенні документа);:— відомості про повторність видання (містять інформацію про зміни й особливості цього видан­ня видан­ня відносно попереднього);:— вихідні дані (містять відомості про місце видання (випуску), видавця та рік випуску документа);:— позначення та порядковий номер тому, номера або випуску, якщо є посилання на твір або пуб­лікації пуб­лікації з багаточастинного (багатотомного чи серіального) документа;:— відомості про обсяг (кількість сторінок) документа (у разі посилання на нього загалом);:— назву документа (журналу, збірника, газети тощо), в якому опубліковано об’єкт посилання (на­прикладна­приклад, статтю);:— відомості про місцезнаходження об’єкта посилання — номер сторінки в документі (у разі поси­лання поси­лання на його частину);:— примітки (у посиланні на електронний ресурс, депоновану наукову роботу тощо). '''5.4.5''' Позатекстове бібліографічне посилання пов’язують із фрагментом тексту документа, до якого воно належить, за допомогою знаків виноски, які або виносять на верхню лінію шрифту після відпо­відного тексту та перед позатекстовим посиланням, або складають в одну лінію зі шрифтом основно­го тексту (у квадратних дужках у тексті та без дужок перед позатекстовим посиланням). :''Приклад 1''::'''У тексті:''':::Правила банківського кредитування підприємств державної форми власності викладено у нав­чальному посібнику «Кредитування та ризики» (автори Денисенко М. П., Догмачов В. М., Ка­банов В. Г.) 35.::'''У позатекстовому посиланні:''':::<sup>35</sup> Денисенко М. П., Догмачов В. М., Кабанов В. Г Кредитування та ризики: навч. посіб. Київ, 2008. 213 с.
5.4.5 Позатекстове бібліографічне посилання пов’язують із фрагментом тексту документа, до якоговоно належить, за допомогою знаків виноски, які або виносять на верхню лінію шрифту після відпо­відного тексту та перед позатекстовим посиланням, або складають в одну лінію зі шрифтом основно­го тексту (у квадратних дужках у тексті та без дужок перед позатекстовим посиланням).:''Приклад 12''::'''У тексті:'''Правила банківського кредитування підприємств державної форми власності викладено у нав­чальному посібнику «Кредитування та ризики» (автори Денисенко М. П., Догмачов В. М., Ка­банов В. Г.)35.У позатекстовому посиланні:35 Денисенко М. П., Догмачов В. М., Кабанов В. Г Кредитування та ризики: навч. посіб. Київ,2008. 213 с.Приклад 2У тексті:Правила банківського кредитування підприємств державної форми власності викладено у нав­чальному нав­чальному посібнику «Кредитування та ризики» (автори Денисенко М. П., Догмачов В. М., Ка­
банов В. Г.) [35].
::'''У позатекстовому посиланні:'''
:::<sup>35</sup>. Денисенко М. П., Догмачов В. М., Кабанов В. Г. Кредитування та ризики: навч. посіб.
Київ, 2008. 213 с.
 
'''5.4.6''' Якщо в тексті згадують конкретну частину тексту документа, після неї можна зазначати (у квадратних дужках) порядковий номер позатекстового бібліографічного посилання та сторінку, на якій подано цей об’єкт посилання. Між поданими відомостями проставляють знак «кома».
 
:''Приклади''
::'''У тексті:'''
:::[2, с. 28]; [2, с. 154].
::'''У позатекстовому посиланні:'''
:::<sup>2</sup>. Нагайчук Н. Г Фінанси страхових компаній: навч. посіб. — Київ: УБС НБУ, 2010. — 527 с.
 
'''5.4.6.1''' Якщо у позатекстовому посиланні бібліографічні записи не нумеровано, в тексті (у квад­ратних дужках) після згадування подають відомості, що є достатніми для ідентифікування об’єкта по­силання (ім’я автора, назва документа тощо).
 
'''5.4.6.1.1''' Якщо посилання в тексті подають на документ, авторами якого є одна, дві чи три особи, у квадратних дужках зазначають їхні прізвища, розділяючи знаком «кома».
:''Приклад''::'''У тексті:''':::[Кушнаренко, Удалова].::'''У позатекстовому посиланні:'''35:::Кушнаренко Н. Денисенко М. П., Догмачов Удалова В. МК., Кабанов В. Г. Кредитування та ризикиНаукова обробка документів: навч. посіб.Київ: Знання, 20082006. 213 — 223 с.
'''5.4.6 .1.2''' Якщо посилання в тексті згадують конкретну частину тексту документаподають на документ, авторами якого є чотири та більше осіб, після неї можна зазначати(у квадратних дужках) порядковий номер позатекстового бібліографічного посилання та сторінку, на якійподано цей об’єкт посилання. Між поданими відомостями проставляють знак «кома».ПрикладиУ тексті:[2, с. 28]; [2, с. 154].У позатекстовому посиланні:2. Нагайчук Н. Г Фінанси страхових компаній: навч. посіб. — Київ: УБС НБУ, 2010. — 527 сзазначають тільки його назву.
5:''Приклад''::'''У тексті:''':::[Управління персоналом в умовах економіки знань].4.6.1 Якщо у ::'''У позатекстовому посиланні бібліографічні записи не нумеровано, :''':::Управління персоналом в тексті (у квад­ратних дужках) після згадування подають відомостіумовах економіки знань: монографія/Азаренкова Г М. та ін. Київ, що є достатніми для ідентифікування об’єкта по­силання (ім’я автора, назва документа тощо)2011. 406 с.
'''5.4.6.1.1 2''' Якщо посилання в тексті подають є посилання на документтаку саму книгу того самого автора, авторами якого є однаале видану в іншому році, дві чи три особипісля прізвища автора зазначають відомості про рік її виходу у світ та сторінки,у квадратних дужках зазначають їхні прізвищана яких подано об’єкти посилань, розділяючи ці відомості знаком «кома».ПрикладУ тексті:[Кушнаренко, Удалова].У позатекстовому посиланні:Кушнаренко Н. М., Удалова В. К. Наукова обробка документів: навч. посіб. — Київ: Знання,2006. — 223 с.
5.4.6.1.2 Якщо посилання в тексті подають на документ:''Приклади''::[Іванченко, авторами якого є чотири та більше осіб1995,у квадратних дужках зазначають тільки його назвус.ПрикладУ тексті:[Управління персоналом в умовах економіки знань52].;У позатекстовому посиланні:Управління персоналом в умовах економіки знань: монографія/Азаренкова Г М. та ін. Київ[Іванченко, 2009, 2011с.406 с38].
'''5.4.6.2 Якщо 3''' Дозволено у посиланні в тексті є посилання на таку саму книгу того самого автора, але видану в іншомуроціскорочувати довгі назви документів, після прізвища автора зазначають відомості про рік її виходу у світ та сторінки, на яких поданооб’єкти посилань, розділяючи ці відомості позначаючи останні видалені слова назви знаком «кома».Приклади[Іванченко, 1995, с. 52];[Іванченко, 2009, с. 38]«три крапки».
5.4.6.3 Дозволено у посиланні в тексті скорочувати довгі назви документів, позначаючи останнівидалені слова назви знаком «три крапки».:''Приклад''::'''У тексті:''':::[Розвиток обліково-аналітичних ... , с. 85].::'''У позатекстовому посиланні:''':::Розвиток обліково-аналітичних систем суб’єктів господарювання в Україні: монографія/Львів.нац. ун-т ім. Івана Франка. Львів, 2010. 447 с.
'''5.4.6.4 ''' Якщо об’єктом позатекстового бібліографічного посилання є багаточастинний документ,
у посиланні в тексті потрібно зазначати номер тому (частини) або випуску видання.
Приклад
У тексті:
[Ушинський, т. 1, с. 192— 193].
:''Приклад''::'''У тексті:''':::[Ушинський, т. 1, с. 192— 193].::У позатекстовому посиланні::::Ушинський К. Д. Людина як предмет виховання. Спроба педагогічної антропології: вибр. тво­ритво­ри. Київ: Рад. шк., 1983. Т. 1. 480 с.
'''5.4.6.5 ''' Якщо у посиланні в тексті наведено відомості про кілька об’єктів посилань, їх відділяють
один від одного знаком «крапка з комою».
 :''Приклад''::[Вовчак, 2011 ; Зубець, 2012];::[3, с. 18; 2, с. 45].
<span id="5.5">
 
==5.5 Повторне бібліографічне посилання==