Відкрити головне меню

unimarc.org.ua β

Зміни

Підполя
== Підполя==
===<span id="a"></span>$a Місце публікування, друку, розповсюдження===
Підполе містить інформацію про місто або місцевість, де документ було опубліковано або розповсюджено у формі, як зазначено у документі зі збереженням його орфографічної форми, синтаксичної форми (наявність сполучників та інших пов’язаних слів, наприклад: In Venetia, Печатано в Санктпетербурге) що має особливе значення для стародрукованих видань.
При наявності одноіменних назв, формулювань з помилками або наведених у архаїчній формі, дані підполя супроводжуються уточнюючими відомостями у квадратних дужках відповідно до рекомендацій ISBD (EX 2, 3).
ОБОВОбов'ЯЗКОВЕязкове, ЯКЩО ПОЛЕ якщо поле [[210|210]] наводиться в записі: при відсутності відомостей про місце видання наводять слова: "Б. м.".
ПОВТОРЮЄТЬСЯ Повторюється для кожного зазначеного місця (EX 7, 12, 13) або для місця публікації іншою мовою (EX 14).
===<span id="b"></span>$b Адреса видавця, розповсюджувача, тощо===
Підполе містить інформацію про повну поштову адресу видавця/розповсюджувача організації, відповідної за видання, зазвичай подається в лапках або дужках з умови наявності цих даних на титульному аркуші (EX 4).
ФАКУЛЬТАТИВНЕФакультативне.
ПОВТОРЮЄТЬСЯПовторюється.
===<span id="c"></span>$c Назва видавництва, ім’я видавця, розповсюджувача, тощо===
Підполе містить інформацію про назву видавництва, ім’я видавця або розповсюджувача.
ОБОВ’ЯЗКОВЕ ЗА НАЯВНОСТІОбов’язкове за наявності.
ПОВТОРЮЄТЬСЯ Повторюється (EX 8).
ПРИМІТКИПримітки: При при наявності повної та скороченої форми найменування видавництва відповідно до національних правил каталогізації у підполі наводять скорочену форму (стр. 217) (EX 1).
Коли наявне формулювання функції розповсюждувача, воно наводиться у цьому підполі у квадратних дужках (EX 5, 12).
|}
===<span id="d"></span>$d Дата публікації, розповсюдження, тощо===
Підполе містить інформацію про дату або приблизну дату (в квадратних дужках) публікації або дату копірайту (EX 7), або дату виготовлення (EX 11). Допускається вказувати відкриту дату (EX 6) або дані про періодичність (EX 10).
ПОВТОРЮЄТЬСЯ Повторюється для дати розповсюдження, якщо вона включається додатково до дати публікації і відокремлюється від останньої якимось проміжним підполем (EX 12).
ОБОВ’ЯЗКОВЕ Обов’язкове при можливості встановлення.
ПРИМІТКИПримітки: дату наводять у формі, як на документі, навіть у разі використання іншого літочислення. У квадратних дужках наводять рік в перекладі на сучасне літосчислення при можливості його встановлення, наприклад:
{| class="wikitable"
|-
Для стародрукованих видань дата видання включає дані про день, місяць і рік виходу видання, або початку та завершення його друку
===<span id="e"></span>$e Місце виробництва===
Підполе містить інформацію про місце виробництва документа, наприклад, місце друкування книги (EX 9) з необхідними уточненнями та доповненнями (в квадратних дужках) відповідно до рекомендацій ISBD.
ФАКУЛЬТАТИВНЕФакультативне/ОБОВ’ЯЗКОВЕ обов’язкове для стародрукованих видань
ПОВТОРЮЄТЬСЯПовторюється.
===<span id="f"></span>$f Адреса виробника===
Підполе містить інформацію про повну поштову адресу виробника.
ФАКУЛЬТАТИВНЕФакультативне.
ПОВТОРЮЄТЬСЯПовторюється.
===<span id="g"></span>$g Ім’я виробника, найменування друкарні===
Підполе містить інформацію про ім’я виробника (наприклад, друкаря) або найменування друкарні (EX 3, 9). Може бути наведене у скороченій формі достатній для розпізнавання.
ФАКУЛЬТАТИВНЕФакультативне
ПОВТОРЮЄТЬСЯПовторюється.
===<span id="h"></span>$h Дата виробництва===
Підполе містить інформацію про дату виробництва документа як додаткову до дати публікації (EX 13).
ФАКУЛЬТАТИВНЕФакультативне.
ПОВТОРЮЄТЬСЯПовторюється.
===<span id="r"></span>$r Вихідні дані в формі, наведеній в основному джерелі інформації===
Місце і/або дата видання та/або виробництва, і/або ім'я видавця/друкаря, а також інша інформація, пов'язана з вихідними даними, в тій формі і в тому порядку, як вони наведені на титульному аркуші або в джерелі, що його замінює. Використовується головним чином для стародруків.
Не повторюється.
===<span id="s"></span>$s Вихідні дані в формі, наведеній в колофоні (післямові)===
Місце і/або дата видання та/або виробництва, і/або ім'я видавця / друкаря, а також інша інформація, пов'язана з вихідними даними, в тій формі і в тому порядку, як вони наведені в колофоні (післямові). Використовується для стародруків.